niedziela, 13 listopada 2011

Pita z kurczakiem i awokado w sosie jogurtowym

Są takie smaki, które lubię tylko w odpowiedniej konfiguracji, odpowiednim połączeniu. Tak właśnie jest z curry. Kiedyś nie przepadałam za tą przyprawą, ale teraz, jeśli podana jest w odpowiedniej ilości i w odpowiednim towarzystwie - pycha!
Ten obiad jest opcją na szybko, czyli taką jak lubię najbardziej! Nie potrzeba do niego robić wielkich zakupów, a można się najeść i poczuć jak w kebabowym raju :)

Składniki:

1/2 piersi z kurczaka (podwójnej :))
1 awokado
1 ogórek zielony
125 ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
łyżkę posiekanego szczypiorku
curry
sól
pieprz
paczka bułek pita lub placków tortilla

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania kurczaka: pierś kroimy w jak najmniejsze kawałki - najlepiej paski ok 1-2 cm. Wrzucamy do miseczki, posypujemy przyprawami (pół łyżeczki curry i pół łyżeczki przyprawy do kurczaka) oraz pokrojonym drobno czosnkiem. Mieszamy dokładnie, by kurczak nabrał koloru przypraw, a następnie smażymy go.
2. W czasie, gdy kurczak się smaży, przygotowujemy warzywa. Obieramy w tym celu awokado oraz ogórka, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Następnie siekamy szczypiorek i dorzucamy do awokado i ogórka.
3. W do kubeczka z jogurtem wsypujemy pół łyżeczki curry, do smaku sól oraz pieprz, mieszamy dokładnie.
4. Zalewamy jogurtem nasze warzywa, mieszamy. Najlepiej w tym momencie spróbować, czy odpowiada nam smak ( w razie czego można dosolić ).
5. Pitę podgrzewamy w piekarniku, placki na patelni.
6. Gdy kurczak jest gotowy, przekładamy go do miseczki i możemy nakładać na placki lub bułki :)

Najlepiej jest oczywiście, gdy każdy może nakładać sobie wszystko sam, więc nie odbierajmy tej przyjemności naszym domownikom! :

Smacznego:)

ps. U mnie już pachnie zimą. Czuję, że niedługo będzie pierwszy śnieg!